Från dagens pressträff. Foto: Stillbild SVT

3 646 döda i Sverige – snart 30 000 bekräftade fall

Antalet bekräftade smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige har nu nått 29 207, en ökning med 625 idag, vilket följer den fortsatta ökningen med cirka 600 fall om dagen. Samtidigt har ytterligare 117 dödsfall konstaterats vilket innebär att det totala antalet döda nu nått 3 646.

Under fredagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten berättade man om den fortsatta utvecklingen av coronapandemin i Sverige. Man menar att kurvan pekar svagt nedåt och att R-värdet, det värde som anger hur många nya fall som tillkommer per smittad, nu ligger strax under 1 och att antalet nya fall alltså skall minska över tid.

– I Sverige så fortsätter kurvan att se nu väldigt likadan ut hela tiden. En sakta, sakta minskning. Vårt berömda R-värde ligger strax under 1, men vi har nästan 30 000 anmälda hittills, sade Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Minskning av intensivvårdspatienter – men regionala skillnader

Tegnell menade vidare att samma svaga minskning var tydlig på antalet patienter som ligger inne på intensivvårdsavdelningar.

– På intensivvården har vi en minskning av fall, man ligger länge på IVA. Åtminstone några veckor. Men det läggs in färre. Återigen är det väldigt stor skillnad över landet.

– Dalarna är i helhet värre drabbade än andra regioner, de har haft mycket fall. Har en viss tendens till stabiliserande minskning. Skåne, som vi tittar extra på eftersom vi är oroliga för storstadsregionerna. Skåne har hela tiden hållit sig på en relativt jämn nivå, man visar fortfarande inga tecken på att öka drastiskt. Man gör ett bra jobb uppenbarligen, sade Tegnell.

Enligt Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen har man nu nått ner till strax under 400 patienter på intensivvårdsavdelningarna i landet. En del av den minskning vi ser är dock inte till följd av tillfrisknande, utan av den höga dödligheten för patienter som blir så pass allvarligt sjuka i Covid-19 att de hamnar i intensivvård.

En god nyhet är även att man inte ser någon ökning från någon region när det kommer till antalet som vårdas i intensivvård. Istället är det olika grad av minskning. Vården är dock fortfarande under ”en extremt hög arbetsbelastning” och att vården tvingas ligga på denna arbetsbelastning under så lång tid är i sig problematiskt sade hon vidare.

– I dag understiger vi 400 intensivvårdade, 397 kritiskt sjuka patienter vårdas för Covid-19 just nu, det är första gången sedan början av april. Vi hoppas att det här håller i sig. Det är en minskning på nästan 20 procent sedan förra fredagen, och en minskning på nästan 30 procent sedan vecka 17, sade Taha Alexandersson.

Lång rehabilitering och fortsatt högt dagligt dödstal

Enligt Tomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen finns det även en stor utmaning i den rehabiliterande vård som Covid-19 patienter behöver.

– Det har varit långa vårdtider, man har legat nedsövd länge. Efter intensivvård är det väldigt många personer som inte kan gå eller stå, inte kan äta eller svälja, eller minnas eller tänka som förut heller. Man behöver stöd i att komma tillbaka av sjukvården även efteråt.

– Det är viktigt att alla som behöver rehabilitering får det. Det innebär att kapaciteten måste ökas, vårdgivare är medvetna om det och planerar för det i olika takt runt om i landet.

Antalet döda menar man från Folkhälsomyndighetens sida ligger kvar kring 70-75 om dagen, vilket inte alltid syns i rapporteringen då den påverkas av den stora eftersläpning som varit ett faktum sedan april.

– Antalet avlidna. Vi ligger nu på ett medelvärde på någonstans mellan 70 och 75 om dagen nu. Det här speglar den uppdatering vi gör veckovis där vi ser om alla anmälda som Covid-19-smittade fortfarande är i livet. Därför fångar vi fall lite sent ibland.

Med den nuvarande mängden dagliga dödsfall beräknas Sverige nå cirka 4 800 dödsfall till slutet av maj månad.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Heliga Ingrid av Skänninge och det stulna kraniet

Heliga Ingrid av Skänninge och det stulna kraniet

🟠 HISTORIA I närheten av fågelsjön Tåkern och nästan mittemellan Vadstena och Mjölby ligger Skänninge. Här låg förr ett dominikankloster. Av detta finns idag bara ruinerna kvar, men historien är närvarande så som historien kan vara på vissa platser. Man kan känna i marken och på ruinens stenar att här har något betydelsefullt hänt.

Pressfrihet: Tyska regeringen förbjuder Compact Magazine

Pressfrihet: Tyska regeringen förbjuder Compact Magazine

🟠 UTRIKES Den tyska tidningen Compact förbjöds den 16 juli av inrikesminister Faeser, som själv har skrivit för en Antifa-tidning. Polis, press och en fotograf från Antifa-kretsar överraskade chefredaktören Jürgen Elsässer i morgonrock, medan systemmedia hyllar åtgärden som en framgång för demokratin. Argumentationen för förbudet väcker många frågor: Man angriper inte uppenbart brottsliga uttalanden eller uppmaningar till våld, utan kritik av Tysklands vänsterregering.

Läs även:

Tyranniska klimatzoner smygs in i Sverige

Tyranniska klimatzoner smygs in i Sverige

🟠 INRIKES På order av en global maktkommitté pågår i tysthet en revolutionär transformation av Sveriges städer. De ska räddas från en apokalyptisk klimatkris, och stadsborna förväntas därför acceptera ”det nya normala”. Det innebär daglig övervakning, inskränkt rörelsefrihet och böter när de bryter mot klimatideologins bud.

60 procent av misshandel bland ungdomar utförs av invandrare

60 procent av misshandel bland ungdomar utförs av invandrare

🟠 INRIKES Misshandel bland ungdomar är ett utbrett och allvarligt problem i Sverige, något som Brottsförebyggande rådet (Brå) därför anser behöver uppmärksamhet. Man har därför släppt en rapport i ämnet som visar på en stark överrepresentation för invandrad brottslighet även här. Utsatthet för misshandel kan få omfattande och långvariga konsekvenser för de drabbade. Även för ungdomar som utsätter andra för misshandel kan sådant brottsligt beteende ge betydande mentala och psykosociala problem enligt forskningsresultat som Brå stödjer sig på. Allt enligt den svenska doktrinen att det är mer synd om gärningsmannen än om offret.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Sanna hjältar är det ofta tyst om

🟠 BOKRECENSION Som sommarläsning kan det vara lämpligt att planera en läsning av mindre kända delar av Sveriges militärhistoria. Militärhistorikern Leif Björkman tar upp händelser och fakta som många helst skulle vilja glömma eller gömma. Obekväma sanningar kan också vara till lärdom för framtiden. En annan aspekt i denna bok är benämningen hjälte. I dagens media tillskrives hjältetitlar för nästan minimala och självklara medmänskliga insatser. I denna bok handlar det om två riktiga hjältar, två svenska officerare som genomgått sovjetisk fångenskap och i tystnad fick återvända till Sverige.

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.